Onderhoud van oude bomen

Spreker: Dennis de Goederen

Tientallen jaren geleden introduceerde onze oprichter, Pius Floris, de 'uitdunsnoei' voor oude bomen. Nu het beheer van veterane bomen steeds meer aandacht krijgt, blijkt hoe relevant deze onderhoudsmethode nog is. Ook nu nog hebben we specialisten in huis die weten hoe je een oude boom kunt begeleiden om een nog veel oudere boom te worden. Dennis de Goederen gaat je bijpraten over de mogelijkheden en de aandachtspunten.

Biodiversiteit in en rond bomen

Spreker: Tommy Schriekenberg

Er wordt veel gepraat over biodiversiteit in bomen. Meestal worden dezelfde onderzoeken aangehaald als het gaat om bijvoorbeeld het aantal soorten dat gevonden wordt op verschillende boomsoorten. Ecologisch adviseur Tommy Schriekenberg gaat een slag dieper en kijkt kritisch naar de zin en onzin die er bestaat over biodiversiteit bij bomen.


Zwamdetectie met een speurhond

Spreker: Henk Werner

Zwamaantasting in een vroeg stadium voorkomen met speurhonden. Daar zijn we al een tijdje mee bezig bij Pius Floris. We hebben een hond laten trainen die de geur van rotting opvangt, ook als het vruchtlichaam zich nog niet heeft laten zien. Zo kunnen we veel eerder beginnen met monitoren en is een boom mogelijk langer te behouden en veilig te houden. Henk Werner presenteert de eerste resultaten.

Bomen in particuliere tuinen 

Spreker: Mark Rotteveel

In particuliere tuinen staan 3 tot 4 keer zoveel bomen als op gemeentegrond. Hoe kunnen gemeenten deze bomen integreren in het beleid dat ze maken? Dat begint bij het in kaart brengen van deze bomen. Mark Rotteveel werkt samen met de Universiteit Delft in een poging hier methodes voor te vinden.