Actuele kennis over beheer en beleid

Al vele jaren organiseren we de Pius Floris Roadshows. In een tour door Nederland delen we kennis die we het afgelopen jaar hebben opgedaan. Dit keer gaan we het hebben over de lange termijn, vaak een lastig onderwerp voor beheerders en beleidsmakers. Want hoewel een boom in de juiste omstandigheden generaties mee kan, dwingen belangen op de korte termijn soms tot beslissingen die de levensduur kunnen bekorten. Hoe kunnen we de gemiddelde leeftijd van onze bomen verlengen, met alle baten die dat brengt? In de nieuwste roadshow kijken we hier op vier verschillende manieren naar.  

De roadshows zijn een kans om in contact te komen met collega beheerders, beleidsadviseurs en boomprofessionals. We beginnen met altijd met een uitgebreide lunch en eindigen met een gezellige borrel. Meld je gratis aan!


Onderwerpen en sprekers

Duurzame instandhouding van volwassen en veterane bomen
Spreker: Dennis de Goederen

Bomen als bouwstenen voor biodiversiteit

Spreker: Tommy Schriekenberg

Tientallen jaren geleden introduceerde onze oprichter, Pius Floris, de 'uitdunsnoei' voor oude bomen. Nu het beheer van veterane bomen steeds meer aandacht krijgt, blijkt hoe relevant deze onderhoudsmethode nog is. Ook nu nog hebben we specialisten in huis die weten hoe je een oude boom kunt begeleiden om een nog veel oudere boom te worden. Dennis de Goederen gaat je bijpraten over de mogelijkheden en de aandachtspunten.

Er wordt veel gepraat over biodiversiteit in en rond bomen. Meestal worden dezelfde onderzoeken aangehaald als het gaat om bijvoorbeeld het aantal soorten dat gevonden wordt op verschillende boomsoorten. Ecologisch adviseur Tommy Schriekenberg gaat een slag dieper en kijkt kritisch naar de feiten en fabels die er bestaan over biodiversiteit bij bomen.

Vroegdetectie stamvoetrotting met een speurhond

Spreker: Henk Werner

Zwamaantasting in een vroeg stadium voorkomen met speurhonden. Daar zijn we al een tijdje mee bezig bij Pius Floris. We hebben een hond laten trainen die de geur van rotting opvangt, ook als het vruchtlichaam zich nog niet heeft laten zien. Zo kunnen we veel eerder beginnen met monitoren en is een boom mogelijk langer te behouden en veilig te houden. Henk Werner presenteert de eerste resultaten.

Het belang van bomen in particuliere tuinen 

Spreker: Mark Rotteveel

In particuliere tuinen staan 3 tot 4 keer zoveel bomen als op gemeentegrond. Hoe kunnen gemeenten deze bomen integreren in het beleid dat ze maken, zodat ze meer en langer impact kunnen maken? Dat begint bij het in kaart brengen van deze bomen. Mark Rotteveel werkt samen met de Universiteit Delft in een poging hier methodes voor te vinden.